sâmbătă, 21 martie 2009

Cand devine varsta o problema la femei?


Cand e perceputa ca atare. Daca la 22 de ani te panichezi cand le vezi pe cele de 17-18 fluturand cu elan si inconstienta din gene, e cel putin prematur. Nu ireal, ci prematur. Nici cutele de expresie nu cred ca iti pot contoriza timpul, nici zecile de creme anti-ageing de pe etajera din baie. Daca nu-ti place ce vezi, nu-ti place si pauza. Iar cum noi suntem suma experientelor noastre, cred ca problema de ageing survine atunci cand densitate trairilor asteptate si la nivelul la care se doreau preconizate nu concorda cu realitatea, ceva da cu rest iar tu nu mai ai rabdare cu tine caci ceasul ticaie. Uneori insa, te simti in floarea varstei dar iti intalnesti un coleg de scoala/liceu/birou si vezi ca a imbatranit. E prima constatare, apoi te loveste..

Industria de cosmeticale si revistele pentru femei mi se par exact factorii care inoculeaza femeii ideea de varsta, ce capata infatisarea unui microb, iar doamnele intra in carantina, botox-ul, acidul hialuronic, augmentarile de tot felul facand parte din tratamentul de starpire a molimei. Eticheta de domnisoara batrana nu cred ca e data de look sau de absenta verighetei de pe deget ca se stie ca nu coincide cu trofeele din asternut, e data de atitudine. Ea releva frustrare si atat. Daca cineva ar fi zambareata si energica la 50, cu siguranta nimanui nu i-ar mai pasa de restul. Evident aici intervine mentalitatea de broboada in cap pe care educatia sau un cosmopolitan au avut grija sa o arda pe rugul deprinderilor trecute. Inteligenta in a evita sincopele age/look sau din spate liceu, din fata muzeu.

Un studiu arata ca viata femeilor si activitatea lor homonala se afla in stransa legatura, iar instalarea menopauzei intre 40-55 ani, in decursul unui an, prin scaderea productiei de estrogen de catre ovare duce la un proces extrem de rapid de imbatranire. Mainile si gatul sunt oglinda din acest punct de vedere. Practic femeile isi duc 1/3 din viata in menopauza, dupa cum indica acelasi studiu. Barbatii au insa un ritm de imbatranire lent (dar sigur>:) ), fiind privati de grija unor bufeuri sau grija firelor de par albe. Oricum barbatii carunti sunt chic:P..
Sexually speaking, is age a problem? un studiu spunea ca BTS-urile sunt cel mai frecvent intalnite la adolecenti/tineri si persoanele varstince, pentru ca daca nu mai au grija metodelor anticonceptionale, cred ca nu mai au nicio grija:)) daca-s oamenii binedispusi, ce vreti?:))

Intr-un joc de o cruzime piramidala se imbina cu demnitatea si respectul de sine, vezi Greta Garbo.


Totusi, cand devine varsta o problema la femei?..doar legendele n-au varsta:)


4 comentarii:

  1. Varsta devine o problema cand vrea fiecare. Sunt persoane care doresc sa se simta tinere si la varsta a 3-a, pentru ele varsta nu conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde cum privesti. Poate deveni o problema atunci cand te impiedica sa faci ceva ce vrei, fie efectiv si la propriu, fie ca urmare a influentei varstei asupra psihicului.
    Dar nu sunt sigura ca "problema" e cuvantul cel mai potrivit... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @Corina - true:) app de "problema" ca nu-i cuvantul cel mai potrivit, e o vorba "women don't have problems, women have issues":)))

    RăspundețiȘtergere
  4. varsta poate fi o problema si cand ai 20 de ani. uita=te la mine. Nici un pacient nu ma ia in serios.

    RăspundețiȘtergere