vineri, 30 ianuarie 2009

Mobil vs. Scop


Care-este primul lucru care va vine in minte cand va ganditi la mobil sau la scop? Discovery channel? FBI files? Forensic detectives..sau neaosele stiri de la ora 5, cu o Tanta si un Gheorghe alergandu-se prin ograda impartindu-si dreptatea?:)) dar, in primul rand, exista vreo diferenta intre mobil si scop? Hai sa vedem..
"Mobilul este acel factor psihic de natura afectiva, de regula irational si ca atare incontrolabil, care il impinge pe individ spre un anumit comportament.
Scopul este un factor psihic de natura rationala, care desemneaza rezultatul prefigurat si urmarit de individ printr-un comportament."

Sursa: Prof. dr. Valerian Cioclei - Drept penal. Partea speciala Infractiuni contra persoanei, pag. 30, ed. Universul Juridic, Buc. 2007

Rezulta prima realitate evidenta e ca nu sunt una si aceeasi mancare de peste. Mobilul tine in alte cuvinte de cauza, de before:), pe cand scopul este ceea ce se urmareste prin savarsirea actiunii.. Si ca sa indulcim latura penala:
Cine stie ce-i aia uxoricid? fiti spontani si ziceti ce credeti:)) Dau o bomboana pentru cel mai penal raspuns:))

3 comentarii:

  1. hmm...ce dreq sa fie ca parca am stiut odata:D...e din familia aia nasoala de "ucigofili" gen patricid, matricid, pruncucid(ere), o fi tot vreo ruda ceva?:p hai k promit k nu ma uit si astept sa ne zici tu; si zi-ne si etimologia cuvantelului astuia dragalas. poop:)

    RăspundețiȘtergere
  2. hahahah...uite draga cine a studiat intens:P stay tunned for the later edit. pana acum esti un candidat serios la bomboana:))

    RăspundețiȘtergere