luni, 19 octombrie 2009

Prima Autopsie

Asteptata de 4 ani, a venit pe nepusa masa. Credeam ca ajung la IML sa vizualizez un filmulet cu ce urmeaza sa se intample la o autopsie, un mic preview, asa cum fusese intelegerea la primul curs.

Ce pot sa spun e ca pe Discovery e mai dragut, desi cadrele de acolo au umorul tipic de medicinisti, tot simti mirosul de carnita proaspata (spre norocul nostru:).

The Body: un amarastean in jur de 40 de ani. Domnul ingrijit, amarastean era insa ca a ajuns in situatia aia. A fost gasit mort la domiciliu fara aparente urme de violenta.

Mergand pe firul epic, am purces din amfiteatru prin niste holuri pe langa camerele frigorifice, inspre sala de autopsiere, care arata exact ca la Dr.G - Medic Legist, numai inox. Nu ma asteptam insa sa-l vad pe Mr. B rastignit pe masa in costumul lui Adam. Ok, nu ma asteptam sa fie in frac, dar am crezut ca deja va avea incizia in Y (care se practica in U.S, la noi e in I) si noi doar ne vom uita un pic.

Etape: I. Inainte se cerceteaza:
  • lividitatile - culoarea si temperatura tegumentelor;
  • rigiditatea;
  • gradul de putrefactie.
Sunt practic masuri de precautie ce inlatura riscul efectuarii unor proceduri pe o persoana aflata intr-o moarte aparenta (moarte clinica/ coma profunda).
Mr. B era vanat pe spate, la fel era si capul datorita acumularii sanguine. Rigiditatea era generalizata - stadiul 2, exact ca un manechin dintr-o vitrina. Semnele de putrefactie apar dupa minim 2 zile de la decesul persoanei, asa ca Mr. B scapase de aceasta corvoada:) Prima data apare pe piele, in zona abdominala inferioara, o pata verzuie, in zona apendicului, deoarece acolo este o intensa activitate microbiana. Este primul semn de putrefactie.

II. Autopsia pr-zisa:
  • Prima data s-a facut o incizie in scalp, cam de la o ureche la alta, apoi si-a facut un mic lifting. Ma rog, s-a tras de piele in jos pentru a avea craniul descoperit. Inainte de a i se inlatura o calota din craniu, s-au taiat muschii din zona tamplelor pentru a observa daca suferise vreo lovitura ce i-ar fi putut cauza moartea. Odata verificati, se inlatura un fragment osos din craniu, suficient pentru a permite extragerea creierului. Oh yes, you have brains!:)) Prima data se vede duramater, prima membrana ce protezeaza creierul, si cea mai rezistenta. Creierul mai este protejat de 2 invelisuri suplimentare, mai subtiri spre interior. Se scoate din cutia craniana si se spala, pentru a se vedea daca prezinta hematoame sau alte urme de agresiune. Nu stiam ca datorita undei de soc rezultanta a unei lovituri, leziunile cele mai profunde se vor situa diametral opus punctului de impact. Creierul se feliaza:D, in cazul unui accident cerebral sangerarile fiind de profunzime;
  • Se face o incizie cam de la baza gatului, pana sub buric;
  • Se inlatura o sectiune triunghiulara continand sternul si fragmente de coaste (pentru a putea ajunge la organele interne). Mr. B fusese resuscitat cu drag si spor, astfel fiind prezente fracturi de coaste;
  • Stomacul e scos primul.
  • Urmeaza tractul superior format din esofag, laringe, faringe, trahee si..limba:D. Da, scoasa prin incizia abdominala:D M-am convins deci ca partea cu "ti-a papat pisica limba?" e pur un mit:)). Fiind organ de masticatie, va urma soarta tuturor celorlalte organe fiind feliata pentru a se observa daca prezinta traumatisme. De ex. daca i se pune un calus unei persoane sau este lovita, limba poate suferi leziuni de profunzime;
  • Splina is next. Are o forma ciudata neregulata, alungita..cam 20-25cm;
  • Pancreasul e foarte sensibil si e printre primele organe ce intra in putrefactie datorita enzimelor pe care le secreta. Ca forma, seamana cu un ficat in miniatura;
  • Next, ficatul si colecistul;
  • Se scot rinichii ce nu stiam ca sunt inveliti in niste saculeti de grasime pentru a fi protejati de socuri/lovituri. The Body is wise.
  • Inima si plamanii sunt penultimii;
  • Hopa si intestinele si gata:D. Cel putin la Mr.B, daca nu imi joaca memoria feste. Wish it would:D;
  • Se fac incizii in muscii intercostali pentru a determina daca exista rupturi/fracturi costale.
Poor Mr. B had a poor heart, suferise o ruptura de aorta, undeva la baza inimii. Coronarele erau infundate, long live cholesterol. Pericardul era plin de sange in urma rupturii arterei. Din sectiunea miocardului a reiesit ca in trecut mai avusese un infarct. Am ramas profund socata de cat de gros este, de fapt, stratul adipos, si mai ales, cata grasime exista in abdomen (mai ales cu cei cu o conformatie ce favorizeaza o astfel de depunere), printre intestine, si ce maruntaie or mai fi:D Din toate organele se recolteaza probe pentru a fi duse la laborator.

III. Concluzii:
  • daca The Body prezinta sau nu leziuni traumatice;
  • cauza medicala a mortii (ce a determinat, cum a evoluat);
  • mecanismul de producere al leziunii traumatice.
Mr B. a suficient de norocos cat sa n-aiba parte de-o moarte violenta, ci datorita unei hemoragii masive datorata ruperii aortei. Trist e ca avea in jur de 40 de ani. Pensia, unde-i pensia?? Ocazie cu care am putut vedea si plamanii de fumator:D Nu-s chiar ca pe pachetele de tigari, dar nici apetisant n-arata:D Erau plini de pete asemenea metalelor care oxideaza. Nicorette, anyone?

A fost cu adevarat o experienta one of a kind. N-am mai putut inghiti decat un covrig, miros de carnita nu multumesc, iar la limba cu masline pun pariu ca voi spune pass. De acum promit sa ma rog la Doamne-Doamne in fiecare seara, sa spun Inger, ingerasul meu, sa fiu cuminte si sa nu mai pacatuiesc. Orice, Doamne, te rog, dar nu autopsieee!

9 comentarii:

  1. intr-adevar, draga mea, o experienta one of a kind! pentru mine a fost una placuta, pentru ca mi-a deschis ochii pt viitor; nu vreau sa fiu morbida, dar astept ziua asta de cativa ani buni...un lucru e sigur: viii sunt mai fiorosi decat mortii! ma bucur ca ai retinut atatea detalii, ca eu eram prea absorbita. mi s-a parut ciudat cum putem plage de absolut orice prostie din viata noastra, dar putem rade cand avem langa noi un cadavru aflat in rigor mortis de cateva ore, care acum 15-16 ore putea vorbi cu noi. m-a frapat parerea unei colege cum ca ei i s-a parut o lipsa de respect fata de bietul Mr. B, cum l-ai numit tu...hilar, nu? noi nu avem respect nici fata de noi insine ori fata de cei vii, d-apoi fata de cei morti? oricum, abia astept autopsia viitoare, cand cauza mortii nu va fi una subita, ci o actiune violenta( parca si vad un cadavru cu un topor in cap si sa ne intrebam mirati: oare care o fi cauza mortii???) pana atunci, insa, Nicorette, anyone?

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentez. si repet ce am zis pe mess: cand ti-am zis sa ca ai blogul asta degeaba, nu ma asteptams a bagi ceva care sa imi taie cheful de somn, da' si cheful sa il mai citesc :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti tare pisi... imi place cum scrii. Nu stiu daca imi pare rau ca nu am venit si eu la medicina legala... sau daca imi pare bine. Pe de alta parte, nu vreau sa ajung pe jos. :D Te pup, Rena

    RăspundețiȘtergere
  4. @Laura - Asa a zis? Cauza mortii actiune violenta data viitoare?..Cat despre respect, nu cred ca e o lipsa de respect fata de persoana decedata, asta implica profesia de legist. Cred ca e ca orice alt job. Desigur, pot fi cazuri cu un impact emotional mai mare, dar totusi omul trebuie sa isi focuseze atentia la ceea ce face. Practic de raportul sau poate atarna viata, de data aceasta, a altei persoane. O gluma nu o vad drept o lipsa de respect..te ajuta sa te destinzi. Ce ar fi fost daca atmosfera ar fi fost ca de priveghi? O experienta din care nu ai fi vrut sa ramai cu nimic..


    @McGogoo - repet ce am zis pe YM, nu te asteptai la asta:))?

    RăspundețiȘtergere
  5. @Rena - Merci! Bine ai venit pe blog! Mai, nu e chiar atat de rau pe cat pare. Incearca sa vii si tu data viitoare. Nu a picat nimeni pe jos de data asta:)

    RăspundețiȘtergere
  6. tu, voua nu v-a zis ca tot ce e acolo asa sa si ramana? Pe noi ne-a si amenintat... pfff, doctorii astia!

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci, frumoasa poveste. Vreau sa refuz ca este vorba de autopsie:)...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Copila Blonda - bai, nu:) si printre juristi umbla vorba ca tot ceea ce nu e interzis e permis:))

    @sorin - nu, nu e vorba de o autopsie. Ai visat urat:))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ași avea vre-o doi clienți pentru tine... problema e că aștia încă trăiesc. Dar avem răbdare. :D
    În rest ce să zic... nici mort nu ași calca pe la tine la serviciu. :))

    RăspundețiȘtergere