joi, 19 februarie 2009

Violenta asupra copilului


In Romania s-a incetatenit ideea de educatie prin violenta. Pentru unii vine oarecum la pachet. Slava Domnului, am fost un copil mai mult decat protejat sub toate punctele de vedere, asa ca postul asta vine partial din imposibilitatea mea de a intelege o asemenea modalitate de a invata ceva. De la copil la caine, de la femeie la barbat. Prima categorie este de departe cea mai vulnerabila, nedispunand de mijloace proprii de a se apara in raport cu agresiunea. De aceea, infractiunile asupra copiilor reprezinta de obicei varianta agravata.


In afara, bugetele se aloca avand drept prioritati Sanatatea si Educatia. Un simplu fapt care face clar diferenta dintre preocuparea acordata de noi fenomenului si preocuparea lor. Search Google "child abuse" si reies 48.600.000 rezultate, search "violenta asupra copilului" si vom avea 1.410.000 rezultate. Da, engleza e limba de circulatie internationala, da, teritoriul statelor ce o au drept limba oficiala e mult mai mare decat al Romaniei, dar totusi..


Tara semnatara a Conventiei ONU privind Drepturile Copilului, Romania este incepand din 2004 una dintre cele 17 tari din lume ce a interzis prin lege aplicarea oricarei forme de pedeapsa fizica, rele tratamente sau tratamente umilitoare copilui. Din 2006, 5 iunie este prin lege Ziua impotriva violentei asupra copilului in Romania. Realitatea, insa, pare sa ne contrazica din plin. Zilele trecute eram la un salon, asteptandu-mi cuminte randul cand auzeam o conversatie intre 2 stimabile, fiecare relatand ce traznai i-a mai facut odrasla si cum a avut grija sa-l altoiasca bine post and i couldn't help wonder: "pentru ce?".


Violenta este orice actiune sau inactiune savarsita cu intentie prin care se aduc vatamari unui copil, sau copilul se afla sub riscul aparitiei unei vatamari, care provoaca suferinta fizica, psihica sau sexuala. Neglijenta, neacordarea unui copil a ceea ce are nevoie reprezinta tot un abuz.


Abuzul fizic implica vatamarea corporala, si poate avea drept urmari echimoze, excoriatii, leziuni la nivel osos, arsuri, leziuni la cap sau la nivelul unui organ intern. Sursele variaza de la lovirea cu mana sau cu anumite obiecte, imbrancirea, lovirea cu piciorul, tragerea de par sau de urechi pana la fortarea copilului sa stea in pozitii incomode (statul in genunchi, nemiscat) sau umilitoare pana la arderea, oparirea, etc.


Abuzul sexual reprezinta orice forma de activitate sexuala pe care copilul nu o poate intelege si la care nu poate consimti. Acestea includ pe langa contactul sexual de orice forma si perversiunile, voyeurismul si expunerea la materiale pornografice.


Abuzul emotional se poate produce prin violenta verbala, etichetare, ridiculizare, izolare sau neglijenta. Neacordarea de hrana, haine sau adapost, de comfort sau afectiune precum si neacordarea ingrijilor medicale necesare sunt toate forme de neglijenta.


Pe site-ul Academiei Americane de Pediatrie se spune ca peste 2.5 milioane de cazuri de abuz sunt raportate in fiecare an, majoritatea aparand intr-un cadru familial, savarsite de parinti sau rude, ce la randul lor au fost victime ale violentelor in timpul copilariei. Agresorii sunt frecvent persoane pe care copilul le cunoaste si in care are incredere. Trist este ca in Romania jumatate dintre parinti folosesc bataia ca metoda educativa, iar orice metoda disciplinara ce lasa urma fizice este prin definitie un abuz. Ponderea in mediul rural este de 87%, iar in urban 52%, conform unui studiu realizat de ANPDC in 2001 cu sprijinul Bancii Mondiale. Ciudat e ca in urma aceluiasi studiu, 47% dintre parinti au recunoscut metoda didactica, pe cand 84% dintre copii au marturisit ca au fost victimele unui abuz.


Urmarile sunt specifice grupelor de varsta: cei mici au cosmaruri, vor sa fuga de acasa, nu au incredere in sine, sunt timorati si pot face pipi in pat desi au fost invatati sa foloseasca toaleta, cei mai mari pot fugi de acasa, pot avea fobii anormale sau pot intampina esec sau abandon scolar, abuz de droguri sau alcool, tentative de suicid.


Uneori astfel de copii sunt greu de identificat pentru ca nu spun din frica, rusine, de teama ca vor fi certati, blamati sau ca nimeni nu ii va crede. De asemenea, daca agresiunea a fost provocata de cineva fata de care ii leaga un grad semnificativ de afectivitate, e putin probabil ca vor spune ceva, de cele mai multe ori parintii ignora simptomele sau patologia fenomenului pentru ca refuza sa creada ca asa ceva se poate intampla propriului lor copil. O astfel de victima minora are nevoie de ingrijire speciala ce trebuie acordata cat ma curand posibil pentru ca recuperarea sa nu lase tare viitorului adult. De asemenea, determinanta in procesul de recuperare este si perioada de timp in care s-a perpetuat actiunea sau daca a fost un fapt singular.


Cati dintre cei ce zic ca "bataia e rupta din rai" cunosc toate aceste date. Caci daca le cunosc si le ignora e cu atat mai ingrijorator? Ce m-a frapat acum cativa ani, cand am vizitat Canada, a fost modul in care isi cresc copiii, veseli si dezinvolti, ii stimuleaza sa se exprime, sa spuna ce vor si de ce au nevoie (da..si la mancare). Pe cand la noi am vazut nenumarati copii plangand la masa si mamele varandu-le lingura pe gat. Atunci cum sa nu devina mancatul un supliciu? De atatea ori in parcuri aud mame labile spunandu-i copilui sa nu mai rada. Cat de crud poti fi? In loc sa fii fericit ca odrasla ta e fericita si se bucura de soare. La noi e tragedie, e smucit si certat daca se murdareste, daca da pe el, acolo lumea se amuza si ii stimlueaza. Dirt is a means of learning. Mai trist mi se pare faptul ca desi suntem o generatie noua preluam aceleasi mentalitati barbare. De ce oameni de 20 si de ani ar accepta ca metoda o palma la fundul viitorului copil? eu nu inteleg.. si ne miram de ce sunt atatia copii cu probleme de integrare in contexte sociale. Tot in Canada, la a 3-a sesizare a autoritatii pentru protectia copilui, parintii puteau fi decazuti din drepturile parintesti...la noi li se mai da o amenda..


surse: aici si aici ; sursa img


Care e parerea voastra? Face bataia parte din educatia unui copil?




2 comentarii:

  1. acum depinde! :D Bataia nu e rupta din rai si nu sunt de acord cu ea DAR mi se pare imposibil sa nu scapi un dos de palma la popoul copilului care face prea multe tampenii. :D
    si cand spun tampenii ma gandesc la - traversat aiurea prin fata masinii si alte de-astea pe care nu le constientizeaza si care ii pun efectiv viata in pericol.
    bataia nu rezolva nimic - mai ales la copii, dar probabil ii calmeaza pe ei, ca parinti.
    tu chiar crezi ca poti sa iti cresti copilul si sa nu ii scapi nici o palma peste posterior?

    RăspundețiȘtergere
  2. prin bataie copii nu invata decat ca violenta exista chiar si in cei care ar trebui sa-i protejeze.daca unui copil i s-ar explica urmarile actelor sale si li s-ar da un exemplu bun din partea parintilor ar fi sanse mai mari ca acesta sa inteleaga intr-un final ceea ce e bine si ce e rau.copii invata din exemplul dat de parinti.nu-i invatati sa loveasca!nu asa ii aratati iubirea si protectia!se poate fara violenta...

    RăspundețiȘtergere