duminică, 18 octombrie 2009

Junimea

In afara zilelor ploioase ce-mi bantuie cu nesat existenta, imi face o reala placere sa sed sub razele soarelui ca o reptila cu sange-nghetat pe treptele facultatii. E un spectacol de culoare, sunete si vise. De principii inradacinate cu speranta de a la long in cuibul familial, in care relatarile despre barbati sunt traduse prin "baieti". Un amestec de dorinta, putere de munca si devotament, o naivitate ce isi doreste a friza seriosul. Sunt studentii de anul I. Anul acesta, noi, cei de anul IV, invatam de dimineata, la fel ca bobocii, un fel de penitenta de ramas-bun pentru noi, un bun venit la realitate pentru ei.

Imi sunt dragi, chiar daca nu o stiu. Chiar daca sunt un intrus inmarmurit sub caldura orelor de pranz, sau a frigului..uneori mi-e tot una. Un placut deja-vu...sunt atat de plini de speranta si pregatiti sa isi realizeze viitorul pe-o roata de olarit. Daca pana acum reperele erau previzibile, liceu, Cambridge, bac, facultate, incet, incet vor fi proiectati in propria balta a miilor de posibilitati si a idealurilor corporatist-elitiste. Fie ca sunt la ASE, Drept si Medicina, de cate ori nu am auzit "eu chiar vreau sa invat, pentru mi-am dorit dintotdeauna sa fac facultatea asta". desigur, poate ultimele 2 categorii nu vor recunoaste niciodata ca n-a fost cea mai inspirata decizie dintr-un oaresce orgoliu ce practic a stat la baza propulsarii junelui in situatia de fapt:)

Sunt dragute si fetele ce se coalizeaza impartind pareri si sfaturi diplomat. Oare cati din cei cu care incerci sa construiesti punti de comunicare raman prieteni pana in anul IV macar?..e o loterie, iar pentru a-i gasi pe cei cu care rezonezi trebuie sa (tot) incerci. E un bun exercitiu de tact, iar fetele-s chiar simpatice. Increderea sarmanta a domnilor e hipnotica. O aroganta atat de fresh incat imi pare irezistibila...pacat ca dupa gard, sau Licurg, cum vreti, e leopardul..

Ii astept cu drag in prima sesiune, in bulversanta intalnire cu dreptul roman.. "Fluturas nu mai ai aripioare,/Domnul conte ti le-a retezat".


Va mai aduceti aminte de anul I?

5 comentarii:

  1. Foarte real finalul, desi cam trist! mie imi e dor de Anul I, dar nu as mai trece prin 4 ani de facultate inca o data, toate si-au avut frumusetea la timpul lor. de fapt, nu doar alegerea profesiei e o loterie, totul e. cat despre ideile corporatist-elitiste, ai dreptate: cu totii suntem manati de idealul de a fi printre cei mai buni, sa reactualizam elita, ca pe o lege veche, ce trebuie partial sau total abrogata; avem posibilitatea alegerii, a Liberului Arbitru, suntem in "propria balta a miilor de posibilitati", dar facultatea tocmai asta trebuie sa faca: sa ne determine sa alegem o cale potrivita pt. noi, in functie de aptitudinile noastre. acum e si mai hipnotic, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Laura - din greseala, "Anonima":))foarte fain ce zici tu. Ma intreb si daca ce ne alegem nu e mulat pe aptitudinile noastre sau nu fructificam un real potential? Cu atata hipnoza, hai sa ne spalam retina la IML, zic!:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu simt o diferenta prea mare. La inceputul anului 2 eram prinsa cu tot felul de chestii si nici n-am realizat ca ajunsesem in anul 2 deja. Iar acum, la inceputul anului 3, fiind aici in Portugalia, am avut parte de un altfel de inceput. M-am simtit din nou boboc, fiindca totul e nou in jurul meu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru mine a fost o mare dezamagire Universitatea Bucuresti: am vazut ingamfare, neseriozitate, munca asidua nerasplatita sau uneori rasplatita pe nedrept, scuza conferintelor, sculat la 6:30 de 4 ori pe sapt, chiar scoala sambata. Pentru ce? Ca sa ne luam o mare m**e si la licenta, ca deh, sunt profi dă' Bucuresti si trebuie sa dea, doar isi permit...

    De asta nicinu am mai continuat studiile la Bucuresti. Mi-a ajuns de bataia lor de joc. Si nu sunt singura. 75% au plecat mancand pamantul :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Minxieee - busy, busy! Parca imbobocesti altfel in Portugalia:)) Posturile tale despre aventura abroad is captivante. de abia astept vesti noi:) succes, bobocule!

    @Sabiuta - intr-adevar, e neplacut sa nu poti savura satisfactia unui efort rasplatit. Cum merge master-ul la Galati? E alta atitudine? Succes!

    RăspundețiȘtergere