luni, 16 martie 2009

Afinitati


Oamenii sunt ca niste magneti vii..uneori simti o afinitate pentru o persoana de la prima vedere, alteori o repulsie ce vine la pachet cu niscaiva usturoi si tamaie pierdute prin buzunare. De data asta cred ca bietii feromoni pot jura cu mana pe inima ca-s nevinovati. E vorba de click sau declick - click-ul mental. We connect! Se stie ca un limbajul corpului spune mult mai mult decat ai lasa tu toate vocalele, consoanele si semivocalele sa se insiruie studiat intr-un raspuns elegant. Sau potrivit. Folosirea unui cuvant intr-un context in care una gandesti si alta iti iese pe gura e clar intamplata si rasintamplata. Dar daca ce-ti iese pe gura tradeaza ceea ce cu adevarat gandesti? Intr-un moment de sinceritate si de lipsa de orgolii tu cu tine, s-ar putea sa ramai surprins. Incerc sa nu bat campii inverziti cu graul de primavara prea mult cu idei despre autocunoastere sau self motivation. Stateam cu niste foarte buni si vechi prieteni zilele trecute, apoi am nimerit un subiect sensibil. Unul dintre ei "pai.. pe de o parte cred ca... Stai! asta-i un rapsuns corect! da-o in *lm, hai sa-ti zic ce cred. Ala era un raspuns de birou.." scurt si atat. si raspunsu ala pe cat de incomod, pe atat de adevarat. Deci pana la urma, sa lasam mastile jos.


Intr-o alta ordine de idei voi de cate ori ati simtit ca puteti stabili o comunicare si nu un dialog cu o persoana. Un dialog poate sa nu te incarce uneori cu nimic. Refractar si atat. Calcam ca matele in zapada cand dam de persoane pe care inca nu le putem identifica drept apartinand unei tipologii. Pe cat de primitva, pe atat de practica e aplicarea unei etichete daca ea e cea corecta. Pur si simplu stii pe raftulet sa asezi borcanasul din acea dulceata. Borcanele astea se dispun concentric, si rareori migreaza de pe un raft pe altul, iar alteori dispar de tot din camara. Unele au capacul mai lejer inchis pentru ca iti plac si le accesezi mereu. De aceea unii vor ramane vesnic la statutul privilegiat de vesnice cunostinte si atat. Caci + cu + niciodata nu va sta prea aproape, din ratiuni fizice. Cliseele dau siguranta because they've never failed, altfel n-ar mai fi devenit clisee. Statul in pending e perioada in care se insumeaza benevol all ups and downs iar la bilantul final deja ii vei sti locusorul sau din camara:D


De cate ori n-au dat neuronii vostri ture de stadion incercand sa observe ce mancare de peste se ascunde in tartacuta celuilalt? Voi ati incurcat vreodata borcanele?


2 comentarii:

  1. Cand cliseele dau siguranta in relatia cu o persoana,atunci posibilitatea de a initia macar o comunicare,fara sa vorbim de a o mentine,este extrem de redusa...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andrei Bugeac - ai dreptate, eu ma gandeam mai mult la genul de cliseu gen: nerd te gandesti ca implica musai si inadaptat social, sau blonda cu IQ scazut, sau sa stea barbatul intr-un genunchi cand o cere de nevasta. Ma gandeam ca la o situatie/persoana noua uneori ai tendinta de a actiona bazandu-te pe clisee, pentru ca e mai simplu. Nush daca ai inteles ce vreau sa zic:)

    RăspundețiȘtergere