luni, 19 octombrie 2009

Prima Autopsie

Asteptata de 4 ani, a venit pe nepusa masa. Credeam ca ajung la IML sa vizualizez un filmulet cu ce urmeaza sa se intample la o autopsie, un mic preview, asa cum fusese intelegerea la primul curs.

Ce pot sa spun e ca pe Discovery e mai dragut, desi cadrele de acolo au umorul tipic de medicinisti, tot simti mirosul de carnita proaspata (spre norocul nostru:).

The Body: un amarastean in jur de 40 de ani. Domnul ingrijit, amarastean era insa ca a ajuns in situatia aia. A fost gasit mort la domiciliu fara aparente urme de violenta.

Mergand pe firul epic, am purces din amfiteatru prin niste holuri pe langa camerele frigorifice, inspre sala de autopsiere, care arata exact ca la Dr.G - Medic Legist, numai inox. Nu ma asteptam insa sa-l vad pe Mr. B rastignit pe masa in costumul lui Adam. Ok, nu ma asteptam sa fie in frac, dar am crezut ca deja va avea incizia in Y (care se practica in U.S, la noi e in I) si noi doar ne vom uita un pic.

Etape: I. Inainte se cerceteaza:
  • lividitatile - culoarea si temperatura tegumentelor;
  • rigiditatea;
  • gradul de putrefactie.
Sunt practic masuri de precautie ce inlatura riscul efectuarii unor proceduri pe o persoana aflata intr-o moarte aparenta (moarte clinica/ coma profunda).
Mr. B era vanat pe spate, la fel era si capul datorita acumularii sanguine. Rigiditatea era generalizata - stadiul 2, exact ca un manechin dintr-o vitrina. Semnele de putrefactie apar dupa minim 2 zile de la decesul persoanei, asa ca Mr. B scapase de aceasta corvoada:) Prima data apare pe piele, in zona abdominala inferioara, o pata verzuie, in zona apendicului, deoarece acolo este o intensa activitate microbiana. Este primul semn de putrefactie.

II. Autopsia pr-zisa:
  • Prima data s-a facut o incizie in scalp, cam de la o ureche la alta, apoi si-a facut un mic lifting. Ma rog, s-a tras de piele in jos pentru a avea craniul descoperit. Inainte de a i se inlatura o calota din craniu, s-au taiat muschii din zona tamplelor pentru a observa daca suferise vreo lovitura ce i-ar fi putut cauza moartea. Odata verificati, se inlatura un fragment osos din craniu, suficient pentru a permite extragerea creierului. Oh yes, you have brains!:)) Prima data se vede duramater, prima membrana ce protezeaza creierul, si cea mai rezistenta. Creierul mai este protejat de 2 invelisuri suplimentare, mai subtiri spre interior. Se scoate din cutia craniana si se spala, pentru a se vedea daca prezinta hematoame sau alte urme de agresiune. Nu stiam ca datorita undei de soc rezultanta a unei lovituri, leziunile cele mai profunde se vor situa diametral opus punctului de impact. Creierul se feliaza:D, in cazul unui accident cerebral sangerarile fiind de profunzime;
  • Se face o incizie cam de la baza gatului, pana sub buric;
  • Se inlatura o sectiune triunghiulara continand sternul si fragmente de coaste (pentru a putea ajunge la organele interne). Mr. B fusese resuscitat cu drag si spor, astfel fiind prezente fracturi de coaste;
  • Stomacul e scos primul.
  • Urmeaza tractul superior format din esofag, laringe, faringe, trahee si..limba:D. Da, scoasa prin incizia abdominala:D M-am convins deci ca partea cu "ti-a papat pisica limba?" e pur un mit:)). Fiind organ de masticatie, va urma soarta tuturor celorlalte organe fiind feliata pentru a se observa daca prezinta traumatisme. De ex. daca i se pune un calus unei persoane sau este lovita, limba poate suferi leziuni de profunzime;
  • Splina is next. Are o forma ciudata neregulata, alungita..cam 20-25cm;
  • Pancreasul e foarte sensibil si e printre primele organe ce intra in putrefactie datorita enzimelor pe care le secreta. Ca forma, seamana cu un ficat in miniatura;
  • Next, ficatul si colecistul;
  • Se scot rinichii ce nu stiam ca sunt inveliti in niste saculeti de grasime pentru a fi protejati de socuri/lovituri. The Body is wise.
  • Inima si plamanii sunt penultimii;
  • Hopa si intestinele si gata:D. Cel putin la Mr.B, daca nu imi joaca memoria feste. Wish it would:D;
  • Se fac incizii in muscii intercostali pentru a determina daca exista rupturi/fracturi costale.
Poor Mr. B had a poor heart, suferise o ruptura de aorta, undeva la baza inimii. Coronarele erau infundate, long live cholesterol. Pericardul era plin de sange in urma rupturii arterei. Din sectiunea miocardului a reiesit ca in trecut mai avusese un infarct. Am ramas profund socata de cat de gros este, de fapt, stratul adipos, si mai ales, cata grasime exista in abdomen (mai ales cu cei cu o conformatie ce favorizeaza o astfel de depunere), printre intestine, si ce maruntaie or mai fi:D Din toate organele se recolteaza probe pentru a fi duse la laborator.

III. Concluzii:
  • daca The Body prezinta sau nu leziuni traumatice;
  • cauza medicala a mortii (ce a determinat, cum a evoluat);
  • mecanismul de producere al leziunii traumatice.
Mr B. a suficient de norocos cat sa n-aiba parte de-o moarte violenta, ci datorita unei hemoragii masive datorata ruperii aortei. Trist e ca avea in jur de 40 de ani. Pensia, unde-i pensia?? Ocazie cu care am putut vedea si plamanii de fumator:D Nu-s chiar ca pe pachetele de tigari, dar nici apetisant n-arata:D Erau plini de pete asemenea metalelor care oxideaza. Nicorette, anyone?

A fost cu adevarat o experienta one of a kind. N-am mai putut inghiti decat un covrig, miros de carnita nu multumesc, iar la limba cu masline pun pariu ca voi spune pass. De acum promit sa ma rog la Doamne-Doamne in fiecare seara, sa spun Inger, ingerasul meu, sa fiu cuminte si sa nu mai pacatuiesc. Orice, Doamne, te rog, dar nu autopsieee!

duminică, 18 octombrie 2009

Junimea

In afara zilelor ploioase ce-mi bantuie cu nesat existenta, imi face o reala placere sa sed sub razele soarelui ca o reptila cu sange-nghetat pe treptele facultatii. E un spectacol de culoare, sunete si vise. De principii inradacinate cu speranta de a la long in cuibul familial, in care relatarile despre barbati sunt traduse prin "baieti". Un amestec de dorinta, putere de munca si devotament, o naivitate ce isi doreste a friza seriosul. Sunt studentii de anul I. Anul acesta, noi, cei de anul IV, invatam de dimineata, la fel ca bobocii, un fel de penitenta de ramas-bun pentru noi, un bun venit la realitate pentru ei.

Imi sunt dragi, chiar daca nu o stiu. Chiar daca sunt un intrus inmarmurit sub caldura orelor de pranz, sau a frigului..uneori mi-e tot una. Un placut deja-vu...sunt atat de plini de speranta si pregatiti sa isi realizeze viitorul pe-o roata de olarit. Daca pana acum reperele erau previzibile, liceu, Cambridge, bac, facultate, incet, incet vor fi proiectati in propria balta a miilor de posibilitati si a idealurilor corporatist-elitiste. Fie ca sunt la ASE, Drept si Medicina, de cate ori nu am auzit "eu chiar vreau sa invat, pentru mi-am dorit dintotdeauna sa fac facultatea asta". desigur, poate ultimele 2 categorii nu vor recunoaste niciodata ca n-a fost cea mai inspirata decizie dintr-un oaresce orgoliu ce practic a stat la baza propulsarii junelui in situatia de fapt:)

Sunt dragute si fetele ce se coalizeaza impartind pareri si sfaturi diplomat. Oare cati din cei cu care incerci sa construiesti punti de comunicare raman prieteni pana in anul IV macar?..e o loterie, iar pentru a-i gasi pe cei cu care rezonezi trebuie sa (tot) incerci. E un bun exercitiu de tact, iar fetele-s chiar simpatice. Increderea sarmanta a domnilor e hipnotica. O aroganta atat de fresh incat imi pare irezistibila...pacat ca dupa gard, sau Licurg, cum vreti, e leopardul..

Ii astept cu drag in prima sesiune, in bulversanta intalnire cu dreptul roman.. "Fluturas nu mai ai aripioare,/Domnul conte ti le-a retezat".


Va mai aduceti aminte de anul I?